Säkra din lärarlön med hjälp av a-kassan

De kommande nedskärningarna inom skolan är omfattande. Det är aldrig roligt att tänka på, men arbetslöshet kan drabba vem som helst inom vilket yrke som helst – även ett bristyrke som lärare. När olyckan väl är framme är det därför skönt att ha en inkomst garanterad.

Det finns flera a-kassor som du kan gå med i som lärare. Genom ett medlemskap är du berättigad ersättning, som täcker i alla fall en majoritet av din tidigare lön. På så sätt kan du leta efter ett nytt arbete i lugn och ro, utan stressen över att ekonomin inte går ihop.

Som medlem i en a-kassa har du alltid rätt till grundersättning

Blir du arbetslös blir du berättigad den så kallade grundersättningen, vilket motsvarar ca 8 000 kronor i månaden. Den påverkas inte av hur mycket du tjänade innan, utan är densamma för alla.

För att beviljas högre ersättning finns det ett flertal krav på dig och din situation. Det här är kraven som ställs på dig:

  • Din arbetslöshet är ofrivillig. Anledningen till att du lämnade ditt tidigare jobb ska vara att du blev uppsagd, inte att du frivilligt slutade eller blev avskedad.
  • Du är aktivt arbetssökande. Det innebär bland annat att du är skriven hos Arbetsförmedlingen och inte är sjukskriven.
  • Du har arbetat tidigare. I minst sex månader måste du ha jobbat minst 80 timmar per kalendermånad det senaste året, alternativt minst 480 timmar under sex sammanhängande månader.
  • Du har varit med i a-kassan sedan 12 månader. Det går inte att anmäla sig till a-kassan retroaktivt.

Är du med i en a-kassa kan du få din lön matchad upp till 80 procent, upp till 25 025 kronor, de första 200 ersättningsdagarna.

Så går du med i rätt a-kassa

  1. Hitta rätt a-kassa. De flesta a-kassor är specialiserade på ett yrkesområde. Det är därför viktigt att hitta en som du kan gå med i. Gå in på A-kassa.se och se vilka alternativ du har.
  2. Ansök och gå med. När du har hittat en som passar ansöker du om medlemskap. I de flesta fall innebär det att du fylleri  dina personuppgifter på nätet och signerar med bank-ID, men det går också att göra via snigelpost. Ditt medlemskap börjar gälla strax därefter, när ansökan är registrerad.
  3. Betala månadsavgift varje månad. När du sedan är medlem betalar du din avgift varje månad som du arbetar. När du har varit en betalande medlem i ett år är du berättigad ersättning, om du skulle bli arbetslös.