Få ett bättre huslån som lärare

Lärares löner är sällan de högsta, och därför kan det behövas en del knep för att få till ett bostadslån med vettiga villkor. Här är våra bästa tips för att få ett billigt bostadslån.

Kontantinsats och inkomst är viktiga faktorer när det kommer till bostadslån. Det finns dock även några andra trick att ta till när de två inte räcker för en bra ränta.

Nyttja ett fackförbund

Många fackförbund riktade till lärare och akademiker har avtal med banker. Det gör att du som medlem av exempelvis Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund kan få förmånliga ränterabatter tack vare ditt medlemskap.

Kolla vilka fördelaktiga erbjudanden du kan få genom ditt fackförbund på deras hemsida. Du kan även kolla direkt via din bank om de har avtal med ett fack du är med i.

Är du inte redan med i ett fackförbund är det inte för sent att gå med i ett. Då kan det vara gynnsamt att gå med i ett baserat på de fördelar du får på ditt bolån.

Våga förhandla

Det bästa sättet att få en bra ränta är att låta långivarna konkurrera om dig. Gör det genom att förhandla.

Är du osäker på hur man gör, kan du läsa Huslån.com:s guide för hur du förhandlar huslån. Där går det att lära sig vad man bör tänka på innan, under och efter sina bolåneförhandlingar.

Var tydlig med att du kan flytta dina affärer till en annan aktör om de inte är redo att samarbeta. På så sätt blir de tvungna att ge dig ett bra erbjudande om de vill behålla dig.

Samla dina ärenden

Har du dina bankärenden spridda kan det hjälpa att samla dem under ett tak. Genom att bankerna ser dig som en lojal kund kan du ofta få bättre räntor, jämfört med om du enbart har ditt bolån hos dem.

Flytta över exempelvis pensionssparande eller värdepapper, så lär de bli mer villiga att samarbeta.