Lic.se https://www.lic.se/ Mon, 03 Jun 2024 10:08:15 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.8 Fem sätt att göra eleverna mer engagerade https://www.lic.se/fem-satt-att-gora-eleverna-mer-engagerade/ Mon, 03 Jun 2024 10:08:14 +0000 https://www.lic.se/?p=343 Att hålla elever engagerade i klassrummet kan vara en utmaning för lärare på alla nivåer. Här är fem effektiva sätt att öka elevengagemanget och skapa en dynamisk och inkluderande lärmiljö.

1. Använd interaktiv teknik

Teknik kan vara ett kraftfullt verktyg för att engagera eleverna. Genom att använda interaktiv teknik som surfplattor, utbildningsappar och interaktiva skrivtavlor kan lektionerna bli mer engagerande. Teknik möjliggör även anpassad undervisning där elever kan arbeta i sin egen takt och på sina egna villkor.

2. Skapa en inkluderande lärandemiljö

En inkluderande lärandemiljö där alla elever känner sig välkomna och värderade är avgörande för engagemang. Detta innebär att respektera och erkänna mångfalden i klassrummet och att anpassa undervisningen så att den möter olika behov och inlärningsstilar.

3. Använd verkliga exempel och praktiska tillämpningar

Att koppla undervisningsmaterialet till verkliga situationer och praktiska tillämpningar kan göra ämnet mer relevant och intressant för eleverna. När elever ser hur kunskaperna kan användas i verkliga livet, ökar deras intresse och engagemang.

Exempel på praktiska tillämpningar

  • Matematik: Använd exempel från vardagen, som budgetering eller matlagning, för att illustrera matematiska koncept.
  • Naturvetenskap: Plantera en trädgård eller genomför enkla experiment för att demonstrera vetenskapliga principer.
  • Samhällskunskap: Diskutera aktuella händelser och hur de påverkar samhället.

4. Inför elevaktiva undervisningsmetoder

Elevaktiva undervisningsmetoder, där eleverna är aktiva deltagare i lärprocessen snarare än passiva mottagare, kan öka engagemanget avsevärt. Detta kan inkludera gruppdiskussioner, projektbaserat lärande och problemlösning.

Exempel på elevaktiva metoder

  • Projektbaserat lärande: Elever arbetar i grupper för att lösa ett problem eller skapa något, vilket främjar kreativitet och kritiskt tänkande.
  • Omvänt klassrum: Elever förbereder sig inför lektionen genom att ta del av material hemma och använder lektionstiden för interaktiva aktiviteter.
  • Diskussionsbaserad undervisning: Uppmuntra elever att diskutera och debattera ämnen, vilket främjar djupare förståelse.

5. Ge kontinuerlig och konstruktiv feedback

Feedback är en viktig del av lärandeprocessen. Genom att ge kontinuerlig och konstruktiv feedback kan lärare hjälpa elever att förstå sina styrkor och områden för förbättring, vilket ökar deras engagemang och motivation att lära sig.

Sammanfattning

Genom att implementera dessa fem strategier kan lärare skapa en mer engagerande och effektiv lärmiljö, vilket inte bara ökar elevernas intresse och motivation, utan även deras akademiska prestationer.

]]>
Så hanterar du bäst ofrivillig arbetslöshet https://www.lic.se/hantera-ofrivillig-arbetsl%c3%b6shet/ Tue, 06 Nov 2018 09:04:28 +0000 http://www.lic.se/?p=327 Att inte längre få jobba kvar på en arbetsplats du jobbat på i ett, fem eller tio år är aldrig en bra känsla. De negativa konsekvenserna blir stora, och kan innebära bland annat ekonomisk osäkerhet och dåligt självförtroende.

Ofrivillig arbetslöshet är bland det värsta man kan gå igenom. Här är dock några tips på hur du hanterar det på bästa sätt.

1. Var snäll mot dig själv

Gör så gott du kan. Sedan kan du inte göra mer.

Det går inte att sätta ett konkret mål för jobbletande, då det är så många olika faktorer som spelar in. Att du får många nej behöver därför inte betyda något mot dig personligen.

Kom ihåg att belöna dig själv för de små framstegen. Har du skickat in ditt CV är det en vinst i sig, oavsett om det leder till att du sedan får jobbet eller inte.

2. Håll dig sysselsatt

När dagarna inte längre är fyllda av rutiner med att dricka morgonkaffe, gå till jobbet och handla på vägen hem är det lätt att tappa självdisciplinen. Det är till exempel lockande att sova lite längre på morgonen eller att gå i pyjamas hela dagen.

Det är dock otroligt viktigt att du tar dig i kragen. Tänk på arbetslösheten som ett uppehåll – du måste vara förberedd på att återvända till jobb eller skola.

3. Kom ihåg ditt egenvärde

Det är lätt att känna sig besegrad i samband med en uppsägning. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte reflekterar dig.

Hade du inte varit bra på ditt jobb hade du inte blivit anställd från första början.

Försök därför att se det som en möjlighet snarare än ett bakslag. Som lärare är du otroligt eftertraktad på arbetsmarknaden, och det är en unik fördel.

Har du dessutom inkomstförsäkring är det ingen stress, då är det ekonomiska löst medan du letar anställning. Du kan jämföra vilken som passar sig bäst på Inkomstförsäkring.se.

Kom dock ihåg att en inkomstförsäkring kräver att du arbetat en förutbestämt tid innan du blir arbetslös.

]]>
Säkra din lärarlön med hjälp av a-kassan https://www.lic.se/s%c3%a4kra-ekonomi-a-kassa/ Fri, 26 Oct 2018 09:00:48 +0000 http://www.lic.se/?p=321 De kommande nedskärningarna inom skolan är omfattande. Det är aldrig roligt att tänka på, men arbetslöshet kan drabba vem som helst inom vilket yrke som helst – även ett bristyrke som lärare. När olyckan väl är framme är det därför skönt att ha en inkomst garanterad.

Det finns flera a-kassor som du kan gå med i som lärare. Genom ett medlemskap är du berättigad ersättning, som täcker i alla fall en majoritet av din tidigare lön. På så sätt kan du leta efter ett nytt arbete i lugn och ro, utan stressen över att ekonomin inte går ihop.

Som medlem i en a-kassa har du alltid rätt till grundersättning

Blir du arbetslös blir du berättigad den så kallade grundersättningen, vilket motsvarar ca 8 000 kronor i månaden. Den påverkas inte av hur mycket du tjänade innan, utan är densamma för alla.

För att beviljas högre ersättning finns det ett flertal krav på dig och din situation. Det här är kraven som ställs på dig:

  • Din arbetslöshet är ofrivillig. Anledningen till att du lämnade ditt tidigare jobb ska vara att du blev uppsagd, inte att du frivilligt slutade eller blev avskedad.
  • Du är aktivt arbetssökande. Det innebär bland annat att du är skriven hos Arbetsförmedlingen och inte är sjukskriven.
  • Du har arbetat tidigare. I minst sex månader måste du ha jobbat minst 80 timmar per kalendermånad det senaste året, alternativt minst 480 timmar under sex sammanhängande månader.
  • Du har varit med i a-kassan sedan 12 månader. Det går inte att anmäla sig till a-kassan retroaktivt.

Är du med i en a-kassa kan du få din lön matchad upp till 80 procent, upp till 25 025 kronor, de första 200 ersättningsdagarna.

Så går du med i rätt a-kassa

  1. Hitta rätt a-kassa. De flesta a-kassor är specialiserade på ett yrkesområde. Det är därför viktigt att hitta en som du kan gå med i. Gå in på A-kassa.se och se vilka alternativ du har.
  2. Ansök och gå med. När du har hittat en som passar ansöker du om medlemskap. I de flesta fall innebär det att du fylleri  dina personuppgifter på nätet och signerar med bank-ID, men det går också att göra via snigelpost. Ditt medlemskap börjar gälla strax därefter, när ansökan är registrerad.
  3. Betala månadsavgift varje månad. När du sedan är medlem betalar du din avgift varje månad som du arbetar. När du har varit en betalande medlem i ett år är du berättigad ersättning, om du skulle bli arbetslös.
]]>
Så kan du förbättra din arbetsplats genom facket https://www.lic.se/f%c3%b6rb%c3%a4ttra-arbetsplats-facket/ Thu, 11 Oct 2018 07:47:20 +0000 http://www.lic.se/?p=316 Statistik som publicerats av Lärarförbundet visar att lärarna är en oerhört stressad och överarbetad arbetsgrupp. Facket finns bland annat till för att ge lärarna möjligheter att ändra på det. Här är därför några sätt som medlemskap i ett fackförbund kan hjälpa dig att förändra din arbetsplats till det bättre.

Våga slå larm till din arbetsgivare

Något en arbetsgivare inte vet om kan hen heller inte göra något åt. Berätta därför för din rektor eller skolledning när något inte funkar.

Slår du larm tidigt underlättar det för alla parter. Om skolans ledning inte tar till passande åtgärder – kontakta facket för att få råd och stöd.

Är du inte med i en facklig organisation så bli det snarast möjligt. Är du osäker på vilket fackförbund du ska bli medlem i kan du använda dig av jämförelsetjänsten på www.fackförbund.com. Tänk på att du aldrig på förhand kan veta hur mycket fackligt stöd du kan komma att behöva i framtiden.

Var med i systematiskt arbetsmiljöarbete

Det systematiska arbetsmiljöarbetet är en modell som finns på plats för att underlätta förändring. Modellen innebär fyra steg att utgå ifrån, för att veta var och hur en förändring bör gå till.

  • Undersökning. Verksamheten undersöks för att se vilka risker arbetet medför.
  • Sannolikhet. Man ser över hur sannolika de upptäckta riskerna är och vilka problem det kan leda till.
  • Åtgärder. Arbete för att se hur riskerna kan minskas och hur problem kan lösas.
  • Utvärdering. Efter arbetets slut ser man över om situationen förbättrats.

Modellen är tänkt att appliceras som ett kretslopp; visar utvärderingen att problemet kvarstår görs processen om igen.

Kontakta skyddsombudet

Skyddsombudet, som även kallas för arbetsmiljöombudet, utses i stor utsträckning av den fackliga organisation som styr kollektivavtalen på arbetsplatsen. Om ingen sådan är aktuell, är det kollegiet som utser en passande kandidat.

Om arbetsplatsen har fem eller fler anställda kräver arbetsmiljölagen att det finns minst ett skyddsombud. Lärare tenderar att vara anställda inom större institutioner, och därför finns det med största sannolikhet minst ett skyddsombud finnas att kontakta.

]]>
Få ett bättre huslån som lärare https://www.lic.se/b%c3%a4ttre-husl%c3%a5n-l%c3%a4rare/ Tue, 25 Sep 2018 08:06:15 +0000 http://www.lic.se/?p=307 Lärares löner är sällan de högsta, och därför kan det behövas en del knep för att få till ett bostadslån med vettiga villkor. Här är våra bästa tips för att få ett billigt bostadslån.

Kontantinsats och inkomst är viktiga faktorer när det kommer till bostadslån. Det finns dock även några andra trick att ta till när de två inte räcker för en bra ränta.

Nyttja ett fackförbund

Många fackförbund riktade till lärare och akademiker har avtal med banker. Det gör att du som medlem av exempelvis Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund kan få förmånliga ränterabatter tack vare ditt medlemskap.

Kolla vilka fördelaktiga erbjudanden du kan få genom ditt fackförbund på deras hemsida. Du kan även kolla direkt via din bank om de har avtal med ett fack du är med i.

Är du inte redan med i ett fackförbund är det inte för sent att gå med i ett. Då kan det vara gynnsamt att gå med i ett baserat på de fördelar du får på ditt bolån.

Våga förhandla

Det bästa sättet att få en bra ränta är att låta långivarna konkurrera om dig. Gör det genom att förhandla.

Är du osäker på hur man gör, kan du läsa Huslån.com:s guide för hur du förhandlar huslån. Där går det att lära sig vad man bör tänka på innan, under och efter sina bolåneförhandlingar.

Var tydlig med att du kan flytta dina affärer till en annan aktör om de inte är redo att samarbeta. På så sätt blir de tvungna att ge dig ett bra erbjudande om de vill behålla dig.

Samla dina ärenden

Har du dina bankärenden spridda kan det hjälpa att samla dem under ett tak. Genom att bankerna ser dig som en lojal kund kan du ofta få bättre räntor, jämfört med om du enbart har ditt bolån hos dem.

Flytta över exempelvis pensionssparande eller värdepapper, så lär de bli mer villiga att samarbeta.

]]>